Το Μάιο του 1990 ιδρύθηκε στη Βούλα Αττικής ο “ Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας” από μια ομάδα ανθρώπων που τους ένωνε η αγάπη για την φύση και τον πολιτισμό. Κύριος στόχος του συλλόγου είναι η ανάπτυξη αρμονικής σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μελών και φίλων του, με απώτερο  σκοπό όλοι μαζί να συμβάλλουν στην προστασία και την ανάδειξη, τόσο του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, όσο και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Μέσα από τις δραστηριότητες του Ομίλου επιδιώκεται η άθληση και η αναψυχή μέσα από την επαφή  με τη φύση και τα μνημεία πολιτισμού, τόσο της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών.

Η επίτευξη των στόχων του Ομίλου στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά, στην συλλογικότητα, στη δημοκρατική λειτουργία και πάνω απ’ όλα στις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους μας.

Στηριγμένοι στις αρχές αυτές αποφασίζουμε κάθε χρόνο όλες τις δραστηριότητες μας, προσπαθώντας να συνδυάσουμε την ευαισθητοποίηση των μελών και των φίλων του Ομίλου με την  ενεργό συμμετοχή τους στην οικολογική και γενικότερα κοινωνική δράση.

1

Με πρωτοβουλία του Ομίλου μας δημιουργήθηκε το 2007 στην Ελλάδα Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ”. Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας ήταν μέλος του Ελληνικού Δικτύου “ Φίλοι της Φύσης” και της Διεθνούς οργάνωσης “Friends of Nature” έως το 2014.

Από τον Όμιλο προγραμματίζονται όλο τον χρόνο σε εβδομαδιαία βάση, μονοήμερες, διήμερες και τριήμερες πεζοπορικές και ορειβατικές εκδρομές στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Διοργανώνονται επίσης εκδρομές στο εξωτερικό μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς και ειδικά προγράμματα εναλλακτικών διακοπών το καλοκαίρι.

Στις δράσεις του Ομίλου εκτός από την πεζοπορία και την ορειβασία περιλαμβάνονται επίσης ποικίλες εκδηλώσεις  οικολογικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.  Από τον Όμιλο προγραμματίζονται όλο τον χρόνο ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, προβολές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (μουσικές, χορευτικές, λογοτεχνικές κ.α.). Επίσης ο Όμιλος συμμετέχει σε  ελληνικές και διεθνείς δραστηριότητες, για οικολογικά και άλλα κοινωνικά θέματα.

Στον Όμιλο επίσης διοργανώνονται, με εθελοντική προσφορά από μέλη, μαθήματα Παραδοσιακών  και Λαϊκών χορών καθώς και μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ακόμη, λειτουργεί  Μουσικό Τμήμα, το οποίο απαρτίζεται από μέλη και φίλους του Ομίλου.

Στο παρελθόν λειτουργούσε στον Όμιλο και Αθλητικό τμήμα στο οποίο λειτουργούσαν οι ομάδες αθλημάτων  βουνού: ορειβασίας, αναρρίχησης, ποδηλάτου βουνού και πίστας, καθώς και ομάδες σκακιού για νέους και ενήλικες.

Από τις σημαντικότερες αθλητικές επιδόσεις αναφέρουμε:

  • 1994 – Ανάβαση της ορειβατικής ομάδας στον Καύκασο

  • 1995 – Χρυσό μετάλλιο σε αγώνες σκι (Ηλιάνα Σταύρου)

  • 1996 – Αποστολή της ορειβατικής ομάδας στην Ακονγκάγκουα

  • 1996 – Διοργάνωση Ανοικτού Τουρνουά Σκάκι «ΒΟΥΛΑ 96»

  • 1997 – Διοργάνωση 2ου Τουρνουά Σκακιού

  • 1998 – Τρίτη θέση σε πανελλήνιους αγώνες τοξοβολίας ανδρών (Λουδοβίκος Τουρατζίδης)

  • 2001 – Τρίτη θέση της γυναικείας ομάδας τοξοβολίας σε πανελλήνιους αγώνες τοξοβολίας

  • 2005 – Με εθελοντική εργασία μελών του Ομίλου (Δημήτρης Καραγιάννης, Κατερίνα Μαλαμά, Πέτρος Πασπαλιάρης, Νίκος Πασπαλιάρης, Δημήτρης Χαραλαμπίδης, Σταύρος Αρσενικός, Χάρης Λάμπρου) ανοίχτηκαν αναρριχητικές διαδρομές, σηματοδοτήθηκαν μονοπάτια και χαρτογραφήθηκαν σπήλαια στην ακριτική Αστυπάλαια.

  • 2006 – Η αθλήτριά μας στο σνόουμπορντ Αλεξάνδρα Σύρμα βραβεύεται λαμβάνοντας την 5η θέση.