Ελληνικός καφές για μακροζωία και άλλα καθήκοντα ….

downloadΕκτός από άρωμα και γεύση, φαίνεται ότι ο καφές προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με τα ευρήματα  μελέτης που διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ιπποκράτειο, με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Vascular Medicine.

Πιο αναλυτικά, λίγα χρόνια πριν ομάδα επιστημόνων υγιεινολόγων  παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιοχές – μεταξύ των οποίων και στο ελληνικό νησί της Ικαρίας –  οι κάτοικοι εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το αναμφισβήτητα  σημαντικό εύρημα έγινε η κινητήριος δύναμη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία και αποφάσισε να διερευνήσει  το μυστήριο της μακροζωίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η μέτρια περιεκτικότητά του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη έναντι της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η αιτία που τον κάνει να ξεχωρίζει έναντι άλλων ειδών καφέ (Siasos et al, 2013*). Κάθε 150 ml (1 φλυτζάνι) καφέ -ανεξαρτήτως προέλευσης, μεθόδου καβουρντίσματος και αλέσματος- περιέχει 120 mg πολυφαινόλες. Δεν εξαιρούνται οι στιγμιαίος καφές και ο ντεκαφεϊνέ. Πρόσφατα σε δημοσίευση του επιστημονικού εντύπου Journal of Agriculture and Food Chemistry, η υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση του κατέταξε τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζαμε ότι είναι εξίσου πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σχετικά
http://oikologein.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6.html

Όμως ο  ελληνικός καφές  – και συγκεκριμένα το κατακάθι του-  έχει και άλλες χρήσεις.

  • Όταν αναμιγνύεται με το έδαφος, απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά που κάνουν το έδαφος πιο πλούσιο και πιο όξινο. Τα φυτά που ευδοκιμούν σε όξινα εδάφη είναι πιο υγιή, δεδομένου ότι μπορούν να πάρουν την απαραίτητη τροφή από το έδαφος..
  • Το εκχύλισμα αλεσμένου καφέ με λίγο νερό είναι  μια ωραία λύση περιποίησης για τα κατοικίδια ζώα. Μετά από λίγα τριψίματα, θα μαλακώσει η γούνα του κατοικίδιου ζώου και θα γυαλίσει.
  • Η αποθήκευση διαφορετικών ειδών τροφίμων μέσα στο ψυγείο μπορεί να παράγει ένα δυσάρεστο μείγμα από μυρωδιές.  Ένα μπολ  γεμάτο  καφέ  μπορεί να απορροφήσει σταδιακά όλες τις ανεπιθύμητες μυρωδιές.
  • Επίσης το τρίψιμο με εκχύλισμα αλεσμένου καφέ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη εμφάνιση του δέρματος.