Νήσος Σοκότρα

2 (1)Xάρις  στη Μαργαρίτα Λούζη,  που έψαξε στη Βικιπαίδεια και πρόσφερε το προϊόν τους σε όλους τους διαδικτυο-μένους,  μπορούμε να μιλάμε για τη νήσο Σοκότρα (Socotra Island), που βρίσκεται  στ’ ανοιχτά της Υεμένης…. Το νησί  έχει κάτι από τις αναφορές  του Κυριάκου Σιμόπουλου  στο τετράτομο έργο του «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα», σχετικά με τις  ταξιδιωτικές αφηγήσεις των μέσων χρόνων : Θυμίζει κάπως τα ταξίδια του Μάντεβιλ, Άγγλου ιππότη που παραμύθιασε μιαν ολόκληρη εποχή – γύρω στα μέσα του ΙΔ αιώνα –   γράφοντας για  συναντήσεις με γίγαντες 9 μέτρων, για δέντρα που οι καρποί τους γίνονται πουλιά για φάγωμα, για ποτάμι  με πολύτιμα πετράδια στην κοίτη του….Όμως η αναλογία   σταματάει εδώ : Το νησί Σοκότρα δεν είναι μύθευμα κυνηγών, ψαράδων ή γυναικοκατακτητών, αλλά απολύτως  πραγματικό. Η διαφοροποίησή του οφείλεται στην  απομόνωσή του από τα χερσαία περιβάλλοντα της αφρικανικής ηπείρου για 6-7 εκατομμύρια χρόνια, που  έδωσε στη χλωρίδα και πανίδα του  διαφορετική εξελικτική τροχιά – όπως έγινε περίπου στα νησιά Γκαλαπάγκος, όπου εκτυλίχθηκε το ερευνητικό έργο του Δαρβίνου….

Το νησί έχει κάτι από  μια απομονωμένη περιοχή που αποκαλύφθηκε προ ετών στα τροπικά δάση –  για την οποία υπόσχομαι να ψάξω στα κιτάπια μου για να την φέρω πανηγυρικά στην επιφάνεια…Όμως η Σοκότρα (είναι σα να είσαι σε άλλο πλανήτη… …. διαλύει κάθε έννοια «φυσιολογικού» για ένα τοπίο εδώ στη Γη,  λέει η Βικιπαίδεια…) έχει 40.000 κατοίκους !  Ουσιαστικά είναι 4 νησιά μαζί, που διαθέτουν περίπου 700 εξαιρετικά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, το 1/3 των οποίων είναι ενδημικά , δηλαδή δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη Γη.

Το κλίμα των νησιών αυτών είναι  ζεστό και ξηρό, οι παραλίες τους πλατιές και αμμώδεις, τα βουνά τους φτάνουν τα 1525 μέτρα.

Στη Σοκότρα (της οποίας το  όνομα είναι σανσκριτικό, κατά τον ισχυρισμό της Βικιπαίδεια) υπάρχουν ελάχιστοι δρόμοι, που έγιναν ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Υεμένης. Υπάρχουν 140 διαφορετικά είδη πουλιών, τα δέκα από τα οποία δεν συναντώνται σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη.  Υπάρχουν βεβαίως και τουρίστες, καλοδεχούμενοι από τους νησιώτες, που μένουν γοητευμένοι από  τα «σουρεαλιστικά» σκηνικά των νησιών – τα τόσο  κοντινά με κάποια θέματα του ζωγράφου Σαλβατόρ Νταλί…

Εννοείται ότι μετά από όλα αυτά, η  UNESCO δεν ήταν δυνατό παρά να κηρύξει τη Σοκότρα  στοιχείο της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς…

Γιάννης Σχίζας