Η δυναμη της θελησης!

«Πόναγα τόσο πολύ που έλεγα ότι έφτασα στα όρια μου αλλά συνέχισα με την ψυχή μου…Δεν σκέφθηκα στιγμή να τα παρατήσω»
Με τα λόγια αυτά περιγράφει το απίστευτο επίτευγμα του να κολυμπήσει από τη Ρόδο έως το Καστελλόριζο σε 64 ώρες, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, ο 31χρονος κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων.
Γιατί ως το Καστελλόριζο ρωτήθηκε. Ποια ήταν η κινητήρια δύναμη που τον ώθησε να προβεί στον αδιανόητο άθλο να διανύσει 130 χιλιόμετρα, κόντρα στο ισχυρότερο ρεύμα της Μεσογείου για να φτάσει στο ακριτικό μας νησί;
Η απάντηση του συγκινητική:
«Από παιδί, όταν έβλεπα το χάρτη της Ελλάδας, το Καστελλόριζο ή δεν υπήρχε καθόλου, ή το τοποθετούσαν σε ένα κουτάκι χαμηλά στον χάρτη για να είναι πιο εμφανές. Δεν μου άρεσε να λείπει ένα νησί από την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, οπότε αποφάσισα να κολυμπήσω από τη Ρόδο μέχρι το Καστελλόριζο, να κάνω αυτή τη συμβολική διαδρομή για να αναδείξω τη σημασία αυτού του ακριτικού νησιού»
Το όνειρο του έγινε πραγματικότητα και το μήνυμα της ατρόμητης Ελληνικής ψυχής μεταδόθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί δεν υπάρχει προετοιμασία που μπορεί να σε καταστήσει ικανό να κολυμπήσεις 64 ώρες σε αφιλόξενη τρικυμιώδη θάλασσα χωρίς στάση, χωρίς ανάπαυση, χωρίς καμμία επαφή από το σκάφος συνοδείας. Μόνο η δύναμη του μυαλού και της ψυχής που αρνείται να παραδοθεί στα σωματικά όρια.
Πέρα από την επιτυχία του ασύλληπτου εγχειρήματος, ο Σπύρος, μετέδωσε και ένα μήνυμα περιβαλλοντικής ευθύνης. Κολυμπώντας στην ανοιχτή θάλασσα βρέθηκε συχνά να κινείται και να μπλέκεται σε απορρίμματα και πλαστικά σκουπίδια. Σκέφτηκε τότε πόσο οδυνηρό είναι για τα θαλάσσια όντα να έρχονται σε επαφή και να χάνουν τη ζωή τους από αυτά. Έτσι παρά τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, μάζευε ο ίδιος κάθε ξένο σώμα που συναντούσε στο διάβα του και το παρέδιδε στην ομάδα του στο σκάφος συνοδείας μεταδίδοντας σε όλους μας την υποχρέωση να διατηρούμε τις θάλασσες μας καθαρές.
Ρόδος – Καστελόριζο με τα ακούραστα μπράτσα ενός νέου Έλληνα που ένωσε το Καστελλόριζο με μια απλωτή και το έφερε ακόμη πιο κοντά στην καρδιά μας και την ψυχή μας, κάνοντας μας να νιώσουμε περήφανοι αλλά και σίγουροι ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε ικανοί για άθλους προκειμένου να συνεχίσει να κυματίζει η Ελληνική σημαία σε κάθε μικρή ή μεγάλη ακριτική κουκίδα στον χάρτη του τόπου μας!